Kookboek Goei Gerei

Kookboek Goei Gerei
Kookboek Goei Gerei

In de zomer van 2018 heb ik samen met Robert Hermens, Martien Bos (kok), Martijn Schwillens (tekstschrijver) en Kristel Beelen (fotograaf) het kookboek ‘Goei Gerei’ gemaakt. Inmmiddels zijn bijna alle 12.500 exemplaren verkocht. Bijna… want de laatste 100 staan hier bij Het MoMent.

Goei Gerei bevat niet alleen tientallen smakelijke recepten, maar vertelt ook het eerlijke verhaal achter de gebruikte, veelal uit het Land van Cuijk afkomstige, ingrediënten. Samen met Robert is het idee voor een kookboek letterlijk hier aan de keukentafel in de kookstudio ontstaan. De gerechten in het boek werden, samen met Martien, door mij gekookt in de kookstudio en vastgelegd op de foto door Kristel.

“Wij wilden boeren en burgers -onze buurtgenoten- beter met elkaar in contact brengen. We bespeurden vaak onbegrip van burgers over hoe boeren zouden omgaan met hun dieren en altijd rondreden op ‘die stinkkar’. En zelf vonden we dat die boeren veel te bescheiden waren over hun bijdrage aan de voedselketen en hun maatschappelijke betrokkenheid”, leggen Mo en Robert uit. “Eten is bij uitstek wat boeren en burgers met elkaar verbindt. Met dit kookboek gaan we de verbinding in het Land van Cuijk herstellen: de verbinding tussen consument en producent, tussen boer en burger, tussen mens en natuur en tussen mensen onderling. Aan de hand van de recepten en het verhaal achter het ingrediënt leggen we die verbinding.”

Toepasbare recepten
‘Goei Gerei’ staat vol toepasbare recepten die niet er alleen voor zorgen dat de lezer op een andere (gemakkelijkere) manier gaat koken, maar ook op een andere manier tegen voedsel gaat aankijken. Monique legt uit: “Met dit kookboek maken we smakelijke en gezonde voeding toegankelijk voor iedereen. Voeding die ook nog eens duurzaam geproduceerd wordt in het Land van Cuijk, zonder verspilling.”

Het kookboek Goei Gerei is te koop bij Het MoMent voor € 14,95.