Smaakcentrum

Kookstudio Het MoMent

SmaakcentrumBij het Smaakcentrum komen kinderen van groep 7 en 8 van de lokale basisscholen op een positieve en speelse manier in aanraking met gezond eten. 

Smaakcentrum oprichter Martien Bos
Martien Bos

Beproefd concept
Het Smaakcentrum is een idee van topkok Martien Bos. Sinds een aantal jaren staat in Linden, gemeente Cuijk, het Smaakcentrum Cuijk. Na de zomer van 2016 is ook in Boxmeer, in De Weijer, een Smaakcentrum geopend en sinds schooljaar 2018-2019 is het Smaakcentrum Mill-Grave in Langenboom, bij Het MoMent, geopend.

Leerlingen van de bovenbouw (groepen 7 en 8) uit de dorpen Escharen, Gassel, Grave, Langenboom, Mill, Sint Hubert, Velp en Wilbertoord komen bij Het MoMent samen groenten en kruiden telen, deze oogsten om ze vervolgens te bereiden en op te eten.

Elk Smaakcentrum wordt aangestuurd door de locatiemanager. In het geval van Smaakcentrum Mill-Grave ben ik dat, Monique Nelson. Ik zorg voor de algehele coördinatie. Elk Smaakcentrum draait volledig op sociale draagkracht. Daarom zijn de vrijwilligers zo belangrijk. Zonder deze mensen kan een Smaakcentrum niet bestaan. Het werken bij een Smaakcentrum is dan ook een serieuze aangelegenheid en niet vrijblijvend.

De scholen in de gemeente Grave en gemeente Mill en Sint-Hubert worden door GGD Hart van Brabant verzocht zich aan te melden voor het nieuwe schooljaar. Na de zomer komen de klassen drie opvolgende weken naar het Smaakcentrum. Na de eerste uitleg wordt de klas wordt in tweeën gedeeld, waarbij een gedeelte start met de theorieles. Deze wordt gegeven in ‘Het Lokaal’. Het andere gedeelte start met de praktijkles en deze vindt plaats in de kookstudio. Na 45 minuten les hebben de kinderen een kwartier speeltijd, om vervolgens te wisselen van les en locatie. Aan het einde van de ochtend gaan we de eigengemaakte gerechten samen opeten.

Tijdens de theorielessen is er aandacht voor bijvoorbeeld de schijf van vijf en duurzaamheid.  In de praktijkles ligt vooral de nadruk op de snijtechniek, waar de leerlingen een leven lang profijt van hebben. In de ochtend worden er vier internationale gerechten gemaakt. Uiteraard wordt er rekening gehouden met religie en allergenen. De ingrediënten bestaan voornamelijk uit groenten, fruit en vleesvervangers en worden gesponsord door de lokale Jumbo.

Smaakcentrum kookstudioSteun gezocht
Om het Smaakcentrum Mill-Grave draaiende te kunnen houden is steun hard nodig. Een Smaakcentrum draait volledig op vrijwilligers, subsidies en giften. Zonder geld en vrijwilligers kunnen de activiteiten niet worden uitgevoerd en kan een Smaakcentrum niet bestaan. Daarom zijn we altijd op zoek naar gulle gevers! Kunt u enkele dagen in het schooljaar vrij maken om de kinderen te begeleiden of andere diensten/gelden leveren? Neem dan contact op met Monique Nelson. Stuur een e-mail naar mo@hetmoment.info of bel Mo op telefoonnummer 06 51 11 00 82.

Wilt u meer weten over het Smaakcentrum? Kijk dan op de website www.smaakcentrum.nl.

Het MoMent - NLP Proeverij