Smaakcentrum

SmaakcentrumOp initiatief van het Toeristisch en Recreatief platform Ontdek Mill is het Smaakcentrum Mill-Grave in oprichting. Sinds jaren hebben Cuijk en Boxmeer hun eigen Smaakcentrum waar kinderen op een positieve en speelse manier met alle facetten van eten in aanraking komen. Ontdek Mill wil ook graag de kinderen in haar gemeente een gezonde toekomst bieden en is daarom al ruim een half jaar bezig om, in samenspraak met het college van de gemeente Mill & Sint Hubert en gemeente Grave, het Smaakcentrum Mill-Grave op te starten. Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen de leerlingen in de gemeente Mill en Sint Hubert en gemeente Grave in Langenboom terecht.

Smaakcentrum oprichter Martien Bos
Smaakcentrum oprichter Martien Bos

Beproefd concept
Het Smaakcentrum is een idee van topkok Martien Bos, een culinaire duizendpoot en ambulant cuisinier voor het Koninklijk huis. Sinds een aantal jaren staat in Linden, gemeente Cuijk, het Smaakcentrum Cuijk. Hier wordt gewerkt met onder andere het in Nederland beproefde concept van Super-Chefs en smaaklessen van het Voedseleducatie Platform. Dit landelijk gecertificeerde programma over eten helpt de weerstand tegen gezonde voeding te overwinnen en pakt ongezonde gewoontes aan. Na de zomer van 2016 is ook in Boxmeer, in De Weijer, een Smaakcentrum geopend.

 


Het MoMent

In het najaar van 2018 kunnen de leerlingen van de bovenbouw (groepen 7 en 8) uit de dorpen Escharen, Gassel, Grave, Langenboom, Mill, Sint Hubert, Velp en Wilbertoord bij Het MoMent in Langenboom samen groenten en kruiden gaan telen, deze oogsten om vervolgens ze te bereiden om er samen van te eten. De initiatiefnemers van het Smaakcentrum Mill-Grave hebben bij Het MoMent in Langenboom gevonden wat ze zochten; een geschikte ruimte om de kinderen de theorie- en praktijklessen te kunnen geven, maar ook direct een enthousiaste locatiemanager. Monique Nelson, eigenaar van Het MoMent, is vanaf het eerste idee enthousiast over het Smaakcentrum Mill-Grave en tevens erg blij dat Martien Bos en afgevaardigden van Ontdek Mill voor haar locatie kiezen.

Programma
Het kook- en theorieprogramma van het Smaakcentrum wordt gegeven door koks of kookamateurs die ook didactische kwaliteiten bezitten. De theorielessen worden verzorgd door vrijwilligers die kennis hebben van gezonde voeding en diëtiek en/of met een pedagogische achtergrond. De kinderen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen in de gemeenten komen drie ochtenden per schooljaar naar het Smaakcentrum en volgen hier in groepen de theorie- en praktijklessen.

Smaakcentrum kookstudioVrijwilligers gezocht
Om dit mooie initiatief van het Smaakcentrum Mill-Grave mogelijk te maken is uw steun hard nodig. Een Smaakcentrum draait volledig op vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers kunnen de activiteiten niet worden uitgevoerd en kan een Smaakcentrum niet bestaan. Voor het Smaakcentrum Mill-Grave is dus een grote groep enthousiaste vrijwilligers nodig. Er is een bestuur (voorzitter, secretaris, penningmeester en vice voorzitter) nodig, maar ook een coördinator Vrijwilligers, docenten theorielessen en praktijklessen, assistenten van de docenten, een inkoop-assistent en een coördinator tuinonderhoud. Vanuit Stichting het Smaakcentrum worden de vrijwilligers die de lessen geven en begeleiden, opgeleid en begeleid en iedere vrijwilliger doorloopt een introductieprogramma.

Kunt u enkele dagen in het schooljaar vrij maken om de kinderen te begeleiden of andere diensten te leveren? Uw inzet is maximaal 4 uur per dag en uw inzetbaarheid bepaalt u zelf. Meldt u vandaag nog aan bij locatiemanager Smaakcentrum Mill-Grave Monique Nelson als vrijwilliger Smaakcentrum Mill-Grave. Stuur een e-mail naar mo@hetmoment.info of bel Monique Nelson op telefoonnummer 06 51 11 00 82. Wilt u meer weten over het Smaakcentrum? Kijk dan op de website www.smaakcentrumcuijk.nl.

Een Goei Leven Land van CuijkEen Goei Leven
Smaakcentrum Mill-Grave is een onderdeel van het programma Een Goei Leven Land van Cuijk. Ontdek Mill wil graag samen met de andere platforms, gemeenten, organisaties en het bedrijfsleven in het Land van Cuijk de verbinding herstellen tussen consument en producent, tussen boer en burger, tussen mens en natuur en tussen mensen onderling. Het doel is een smakelijke en gezonde voeding voor iedereen – jong en oud – duurzaam geproduceerd zonder verspilling.

No Waste, Just Taste
We willen inwoners en bezoekers van het Land van Cuijk laten ontdekken, proeven en ervaren wat lekker, gezond en duurzaam voedsel is en met welke passie het wordt gemaakt. Bij agrarische bedrijven, in de verwerking, in de restaurants, op scholen, in de supermarkt, op festivals en feesten, in de sportkantine, bij de huisarts, slager, ijsmaker of bij de mensen thuis. En, iedereen kan meedoen! Een gezonde keukenrevolutie die nog meer leidt tot Een Goei Leven. Dit doen we door het uitvoeren en ondersteunen van projecten zoals het Smaakcentrum. Maar we willen ook een Keukenrevolutie – alle keukens in de regio koken zoveel als mogelijk volgens Dutch Cuisine, Boer-Burger contact en events die een etalage vormen voor boeren en verwerkers, gastronomische arrangementen en wandel- en fietstochten. Meer weten over Een Goei Leven? Bezoek de speciale Facebookpagina ‘goeileven’ of de website www.goeileven.nl.